Rookgasafvoeren gaan toch zeker wel 30 jaar mee?

29 juni 2016

Afgelopen week kwam vanuit een woningcorporatie de stelling naar ons toe dat rookgasafvoertechniek toch wel 2 x de levensduur van een CV toestel moet meegaan.

De stelligheid waarmee dit werd geponeerd maakte dat ik nieuwsgierig was of ik het al die jaren niet goed had “verkondigd”.

Er zat niks anders op dan “de boeken” maar weer eens uit de kast te halen.

Als eerste was ik benieuwd of er onlangs nieuwe uitspraken waren gedaan in Nederland (of Europa) of er andere inzichten waren ontstaan van veel gebruikte materialen t.a.v. levensduur.

De voor ons gebruikelijke materialen (RVS, Aluminium en Kunststof) zijn gekaderd in voorschriften die door heel Europa zijn geadopteerd. Dit was niet het geval.

Jan Mondria, directeur Breman Schoorsteentechniek

Verder wordt de verwachting dat rookgasafvoer techniek 2 x de levensduur van een CV toestel moet meegaan niet ondersteund door normgeving in Nederland.

In deze regelgeving (NEN normen en NPR bladen) voor installateurs is in 2008 onomwonden vastgelegd dat bij het vervangen van een CV toestel ook het rookgasafvoersysteem moet worden vervangen (zie NPR 3378-45).

De achtergrond voor deze stelling ligt in het feit dat geen zekerheid kan worden gegeven m.b.t. de dichtheid van de rookgasafvoersystemen over deze lange duur en daarmee een latente onveiligheid kan vormen in een woongebouw.

Vanuit de installatie brancheorganisatie Uneto-VNI zijn ook publicaties de wereld in gezonden die hier specifiek aandacht aan besteden. Zie onder anderen Circulaire 21-2013-1 van februari 2013. Daarin staat letterlijk “Indien een CV ketel wordt vervangen moet ook de rookgasafvoer worden vervangen”.

Dit staat overigens los van het feit dat wij in de praktijk wel zien dat dit soms (alleen bij CLV systemen) wel tot de mogelijkheden behoord, mits er een beheersplan is opgesteld.

Ik kan vanuit bovenstaande informatie geen andere conclusies trekken dan dat de stelling 2 x de levensduur geen grond heeft in Nederland en Europa.

Rookgasafvoeren gaan dus (in principe) GEEN 30 jaar mee.

Als u daar rekening mee houd, dan zorgt u daarmee voor een veilige en comfortabele woonomgeving voor uzelf en die van anderen.

Jan Mondria, directeur Breman Schoorsteentechniek